12 August, 2014

ПИСМО ДО "ДИРЕКЦИЯ ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА"

(На този линк можете да прочетете Отвореното Писмо)

П И С М О

До:

ДИРЕКЦИЯ ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА“
ПРИ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

От:

Група християни


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,



Обръщаме се към Вас по повод предстоящото събитие „Вечер на чудеса и изцеления с Бени Хин”, организирано от АХЦ „Ново поколение”, с ръководител г-н Пламен Цолов, и насрочено за 11 септември 2014 г.

Причината за настоящето писмо е тревогата, която будят у нас противоречивите и съмнителни практики, използвани от поканения гост – пастор Туфик Бенедикт Хин, популярен като Бени Хин.

Освен с доктриналните си отклонения, предизвикващи спорове и несъгласие между християните по цял свят, г-н Хин е известен и с провеждането на т. нар. „изцелителни крусейди”. В неговите събрания се създава силно приповдигната атмосфера, целяща по-добрата ефективност на използваните сугестивни техники. Мнозина очевидци свидетелстват за театрални похвати, при които той размахва ръце или сакото си към хората, и прави така, че те да падат „повалени от Духа”, но всъщност „чудесата и изцеленията“ са изкуствено нагласени.

На тези събития идват много болни и немощни хора, вярващи в чудотворните способности и особеното „помазание” на проповедника. Твърде вероятно е мнозина от тях да получават усещането за временно подобрение, което не е изключено поради влиянието на високо емоционалната атмосфера. Досега, обаче, няма медицински документиран нито един пример на трайно и необратимо изцеление. Държим да отбележим, че има сведения за смъртни случаи в резултат от пренебрегната компетентна лекарска помощ и предоверяване в способностите на г-н Хин!

От богословска гледна точка да се заявява, че хората ще получат изцеление и ще преживеят чудо е твърде самонадеяно. Изцеленията и чудесата са изцяло в приоритетите на Бога и никой човек не може да дава обещания от Неговото Име.

Именно намесата в здравословните проблеми на неопределен кръг хора е първият въпрос, който буди тревога у нас. Какво ще стане с тези от тях, които не са получили никакво подобрение? Няма ли да стигнат до още по-голямо отчаяние и самообвинения за това, че не са имали достатъчно вяра и/или пари, които да дарят на изцелителя? Какво ще стане и с другите, които не са получили подобрение, но твърдят обратното заради вярата в „положителната изповед”, на която както Бен Хин, така и АХЦ ”Ново поколение” са много ревностни проповедници? Ще бъде ли обяснено на хората, така че да го разберат и запомнят, че не бива да преустановяват терапията и наблюдението от лекарските екипи.

Вторият въпрос е финансовата страна на събитието. Известно е, че г-н Хин, който е мултимилионер, изпълнява тези „крусейди” срещу хонорари от порядъка на стотици хиляди щатски долара. Кой ще заплати тези пари на госта – организаторите или посетителите чрез „доброволни дарения“ (дискуси)? Ще има ли манипулативно принуждаване на присъстващите да дават суми, които нито са планирали, нито са предвиждали да отделят? Тревогата ни е породена от разказите на очевидци, според които, когато дойде време за събиране на дарения, г-н Хин убеждава хората, че трябва да покажат „вяра не за десетки, а за хиляди” и присъстващите масово се втурват към банкоматите, за да теглят още и още пари.

Всички християни, без значение към коя конфесия принадлежат, изповядват единно учение, което е базирано върху Никео-Цариградския символ на вярата, приет на Вселенските събори. Редица от доктрините на г-н Хин, в много отношения, влизат в противоречие с тази установена от векове традиция. А това е предпоставка за разделение на нашето общество, както и за възникването на движения с нови религиозни учения, които са в противоречие с християнския морал и ценности, носещи твърде опасни последствия.

Считаме, че изложеното от нас накратко в настоящето и много подробно в „Отворено писмо”, подписано в интернет от стотици граждани, дава основание за намеса, съгласно чл. 7 ал. 1, чл. 8 и чл. 35 от Закона за вероизповеданията.


Вярваме, че писмото ни ще намери необходимия отзвук от ваша страна в качеството ви на компетентна институция.


No comments:

Post a Comment